top of page

søn. 14. apr.

|

Nesoddtangen

VYSOTSKIJ og krigen Ukraina-Russland

Konsert-foredrag med Jørn Simen Øverli og Cecilie Hellestveit

Registreringen er lukket
Se andre arrangementer
VYSOTSKIJ og krigen Ukraina-Russland
VYSOTSKIJ og krigen Ukraina-Russland

Tid og sted

14. apr. 2024, 19:30 – 23:30

Nesoddtangen, Hellvikalleen 60, 1450 Hellvik, Norge

Billetter og info

BILLETTER 290/200.- TRYKK HER 

Et foredrag med Cecilie Hellestveit - om krigen Ukraina-Russland - med sanger av Vladimir Vysotskij i Jørn Simen Øverlis fantastiske gjendiktninger. En høyaktuell kombinasjon av analyse, refleksjoner, poesi og musikk vi må få anbefale på det varmeste!

CECILIE HELLESTVEIT - en av landets fremste konfliktforskere som skriver innsiktsfulle bøker om dagens kriger og er kjent fra TV, radio og aviser. Hun er russisk-talende og har nylig skrevet bok om Ukraina-krigen og en internasjonal rapport om deportasjon av barn under krigen, og har besøkt både Russland og Ukraina etter invasjonskrigen i 2022. Hun reiser snart igjen til fronten som internasjonal ekspert utnevnt av OSSE (Organisasjonen for Sikkerhet og Samarbeid i Europa) for en internasjonal undersøkelseskommisjon om ukrainske sivile i russisk krigsfangenskap.

VLADIMIR VYSOTSKIJ er en sentral og viktig skikkelse i begge land og sangene hans viser stadig sin endringskraft i de to landene under skiftende regimer. Sangene synges på ukrainsk og russisk i tilfluktsrommene i Ukraina i dag. De har alltid vært og kommer alltid til å være de opposisjonelles sanger selv om Putin nå har beordret tekstene omskrevet så de passer i hans krigspropaganda.

JØRN SIMEN ØVERLI har vunnet Spellemann - og mange andre priser for sine gjendiktninger om Vysotskij og kjenner familien og en rekke personer som var sentrale i dikterens liv. Han står for musikk, Hellestveit står for analysene, og begge samtaler om sin langvarige interesse for Vysotskij (1938-1980) – som var halvt russisk, halvt ukrainsk, og av jødisk opphav. Ikke minst om hans rolle som en oppviglersk folkelig stemme i et totalitært og undertrykket samfunn. Cecilie synger med på russisk på refrenger og på spektakulære fraser.

Mange temaer blir berørt; mannsidealer, kvinnesyn, språkenes betydning, stridsdyktige sønner, krigens folkerett, korrupsjon i begge land, sannhet og løgn, villedende nyheter og mye mer. Konseptet vil skape en bro mellom vår fredelige norske virkelighet, Russlands krig mot vår nære nabo Ukraina, vårt eget demokrati under økt press og det sivile motet og motstandskraften som en kunstner som Vysotskij representerer. Forestillingen er også ment å gi et tilbud til krigsflyktninger i Norge – både fra Ukraina og Russland.

DØRENE ÅPNER 18.30

Kom gjerne fra 18.30 når dørene åpner for å nyte en bedre middag før konserten. Da får dere også de beste plassene. 

VELKOMMEN!

Foto: Erik Hannemann Konserten er støttet av Norsk Kulturfond og Kulturrom.

Del med dine venner

bottom of page