top of page

lør. 21. okt.

|

Hellviktangen Kunstkafé

FRAM KUNSTFEST 2023

En feiring av KUNSTEN!

FRAM KUNSTFEST 2023
FRAM KUNSTFEST 2023

Tid og sted

21. okt. 2023, 16:00 – 22. okt. 2023, 23:30

Hellviktangen Kunstkafé, Hellvikalleen 60, 1450 Hellvik, Norge

Billetter og info

BILLETTER 490.- / 350.- / 150.- pluss gebyr - KJØP HER 

Det er med glede vi ønsker velkommen til årets FRAM Kunstfest, med et fantastisk program - konserter, poesi, dans og teater, for ikke å snakke om en spennende samtale med Eva Joly, Nina Witoszek og Andreas Røysum - ledet av Christian Borch.

PROGRAM 1. AVD. - BEGYNNER KL. 16.00: MUSIKK - Jai Shankar - perkusjon, tabla MUSIKK - Alessandra Rombolà - fløyte - framfører musiik av Jan Martin Smørdal MUSIKK - Alessandra Rombolà - fløyte, Kenneth Karlsson - piano MUSIKK - CIKADA Ensemble - Kenneth Karlsson - piano, Inga Grytås Byrkjeland - cello SAMTALE - Eva Joly, Nina Witoszek, Andreas Røysum - med Christian Borch MUSIKK - Mr. Orkester - enmannsorkester TEATER - Theater Corpus - "De eventyr vi kaller verdenshistorien" DANS - Richa Chandra - 5 dansere

MIDDAG 18.30-20.00 Pause i programmet for en bedre middag

PROGRAM 2. AVD. - BEGYNNER KL. 20.00: TEATER - "Hvis ikke nå, når?" av og med Tuva Hennum MUSIKK - Sanae Yoshida - piano POESI - Khaleda Froagh - leser egne tekster MUSIKK - Erlend Viken - fele MUSIKK - Mr. Orkester - enmannsorkester MUSIKK - Andreas Røysum Ensemble

DANS (ca. 22.30): Etter programmet blir det DANS inne - legendariske DJ LOVEMACHINE spiller heftige vinylplater utover kvelden. Du får garantert lyst til å danse!

LYDINSTALLASJON av Koka Nikoladze - komponist og oppfinner med et utrolig spennende prosjekt, montert inne i stua. En sanseopplevelse vel verdt et besøk!

PROGRAM - NESODDEN KIRKE - kl. 12.00-14.00: "Le Petit Prince" med Drottningholm Barockorkester og Solveig (10 år). OBS: Billett på FRAM gir adgang på konserten i kirken. Må kjøpes på nett.

DØRENE ÅPNER 15.30 - men kafeen er åpen fra kl. 12.00. Vi ber om at dere kommer i god tid så alle får funnet plassene sine før spillestart! Vi fyrer godt på vår lukkede terrasse, men det kan være lurt å kle seg litt varmt, da det er meldt kjølig vær!

HELLVIKTANGEN KUNSTKAFE er åpen og serverer deilig mat og drikke gjennom hele dagen, men vi har satt av tid i programmet for MIDDAG FRA 18.30-20.00 – så får man en pust i bakken mellom alle innslagene. Uten mat og drikke duger helten (kunstgjesten) ikke.

BAKGRUNN: I 2020 flyttet PAAL NILSSEN-LOVE til Nesodden, en halvøy 23 minutter med båt fra Oslo. Her fant han et blomstrende fellesskap av kunstnere og likesinnede. Han sammenlignet det med Laurel Canyon utenfor Los Angeles på 60-tallet.. Paal ble snart spurt om han kunne tenke seg å starte en festival og bestemte seg for å få med den sørafrikanske sangeren og skuespilleren JULIANA VENTER (som også flyttet til Nesodden i 2020).

FRAM sitt fokus er å skape en årlig høstfestival for artister, musikere, dansere, poeter, komponister, forfattere og scenekunstnere som bor på Nesodden, men også nasjonale og internasjonale artister er velkomne. Målet er en lokal arena som inkluderer et bredt spekter av kunstneriske uttrykk - som utfordrer og berører, som inspirerer og skaper bevegelse.

MER OM ARTISTER OG INNSLAG: "LE PETIT PRINCE" - Festivalen starter i vakre Nesodden kirke med en magisk opplevelse for både unge og gamle. Vi presenterer "Klingende barnebok-konsert - Le petit prince", hvor ti år gamle Solveig vil ta oss med på en reise inn i Antoine de Saint-Exupérys tidløse klassiker. Hun ledsages av tre strålende musikere fra Drottningholm Barockorkester, som fletter sammen ord og toner på en måte som berører.

KOKA NIKOLADZE Koka Nikoladze er en kunstner fra Oslo kjent for sine unike musikkinstrumenter som er digitale, men analoge i svært fin innpakning. Koka komponerer for orkestre, bygger musikkmaskiner og uttrykksfulle PERFORMANCE-grensesnitt. Han holder også offentlige foredrag om MUSIKK og TEKNOLOGI.

JAI SHANKAR Jai Shankar (født 1980 i Punjab i India) er en indisk-norsk perkusjonist, kjent for sitt tabla-spill i egne og andres utgivelser. Han flyttet til Norge (1981), lærte tabla av faren Shri Lal og i Punjab, hos onkelen Pandit Rama Kant (1984) og ble den yngste turneartist for Rikskonsertene (1988). Han har spilt med jazzmusikere som Bendik Hofseth, Jon Balke og Stian Carstensen, med Ensemble 96 og og med folkemusikere som Javid Afsari Rad, Knut Buen, Hege Rimestad og Tone Hulbækmo. Shankar spiller også mye med sin søster Rohini Sahajpal (sitar), og samarbeider med det svenske bandet Mynta,. I den senere tid har han spilt ragajazz med Shankara med musikerne Mukesh Sharma (sarod), Shri Lal Shajpal - fiolin, Rohini Sahajpal (sitar) og Kenneth Ekornes (perkusjon).

ALESSANDRA ROMBOLÀ Fløytist Alessandra Rombolà framfører musikk av Jan Martin Smørdal. Hun er både tolk og improvisator, involvert i ulike aspekter av musikkproduksjon. Hun er klassisk utdannet musiker, og hennes hovedaktivitet ligger innen samtidsmusikk og fri improvisasjon. Hun er en allsidig musiker med en kameleonisk personlighet, en spesialisert tolker av noterte, grafiske, svært komplekse partiturer og en improvisatør med et unikt språk.

JAN MARTIN SMØRDAL Komponist Jan Martin Smørdal har skapt det unike stykket "Repéditions II" for fløytespiller og addcorder, spesialkomponert for Alessandra Rombolà. Han har en bred musikalsk bakgrunn. "Mens jeg turnerte med forskjellige avantpopartister og jazz/improvisasjonsgrupper på 2000-tallet, ble komponering gradvis min hovedaktivitet. I 2008/09 var jeg en av grunnleggerne av Ensembles neoN, et kollektiv av utøvere og komponister. Som en del av Ensemble neoN har jeg jobbet med utøvere og komponister som Oren Ambarchi, Alvin Lucier, Phill Niblock, Marina Rosenfeld, Susanna Wallumrød, Jan St. Werner og Catherine Lamb, blant mange andre.

CIKADA - duo Kenneth Karlsson and Inga Grytås Byrkjeland. Program: Claude Debussy: Sonate pour violoncelle et piano (1915) Linda Catlin Smith: Through the Low Hills, for cello and piano (1994) Et utvalg av korte verk av Johannes Brahms, Robert Schumann & Wilhelm Peterson-Berger Cikada har vært en sentral aktør på den nordiske samtidsmusikkscenen siden starten i 1989. Ensemblet er aldri redd for å følge sin egen vei, og fortsetter å fornye seg gjennom skarp, nyskapende programmering og det alltid tilstedeværende ønsket om å la publikum oppleve noe av den beste musikken i vår tid. Gjennom årene har Cikada bestilt og urfremført 200+ verk av noen av dagens ledende komponister, både internasjonalt og nasjonalt. Dette inkluderer samarbeid med komponister som Carola Bauckholt, Richard Barrett, Laurence Crane, James Dillon og Liza Lim, samt nylige bestillingsverk fra Georg Friedrich Haas, Malin Bång, Clara Iannotta og Klaus Lang.

EVA JOLY OG NINA WITOSZEK Vi vil ha våre kritisk tenkning samtaler i år med Eva Joly og Nina Witoszek ledet av Christian Borch. Nina Witoszek er i dag forskningsleder ved Senter for utvikling og miljø ved Universitetet i Oslo. Hun er også direktør for Arne Næss-programmet for global rettferdighet og miljø ved Universitetet i Oslo.

Nina Witoszek is also a fiction writer (under the pen name Nina FitzPatrick). She is best known for the infamous collection of short stories, Fables of the Irish Intelligentsia (1991), which won the Irish Times-Aer Lingus Award for fiction in 1991.

Eva Joly (født Gro Eva Farseth i 1943 på Grünerløkka i Oslo) er en norskfødt fransk politiker og tidligere forhørsdommer. I 1990-årene ble hun kjent for sin rolle i Elf Aquitaine-saken og hun ble da omtalt som en av Frankrikes mest nådeløse og ubestikkelige korrupsjonsjegere. Joly var medlem av Europaparlamentet fra 2009 til midten av 2019 for Europe écologie–Les verts, tidligere valgforbundet Europe Écologie, søsterpartiet til Miljøpartiet De Grønne. Hun var i perioden innvalgt fra den franske regionen Île-de-France. I 2012 var hun kandidat til presidentvalget i Frankrike, også da for partiet Europe écologie–Les verts.

Nina Witoszek og Eva Joly ga nylig ut en ny bok som de skrev sammen med navnet "Det Blåøyde Riket."

MR. ORKESTER Mr. Orkester vil underholde med sitt en-manns-orkester, gjør deg klar for en utrolig opplevelse.

THEATHER CORPUS "De eventyr vi kaller verdenshistorien" Medvirkende : Tormod Lindgren - Regissør, scenograf og dukkemaker Geir Robsrud - Skuespiller. Scenografiassistent: Lucia Borg og Aina Park viser et utdrag av figurteaterforestillingen "De eventyr vi kaller verdenshistorien". Forestillingen vil ta utgangspunkt i en samling eventyr for voksne som den tysk-jødiske satiretegneren Thomas Theodor Heine skrev som flyktning i Oslo og Stockholm under krigen. Heine er mest kjent for tegningene i satiremagasinet "Simplicissimus", som Theater Corpus lagde forestilling om i 2021 i samarbeid med Teater Innlandet.

RICHA CHANDRA Richa er en norsk danser og koreograf, med en stor bakgrunn i stilarter som inkluderer klassisk indisk dans og Bollywood.

TUVA HENNUM «Allayah. Hvis ikke nå, når? Fattigdom og daddyissues. Lite visste vi om at sorgprosesser skulle ta så stor plass. En masterforestilling om hele familien, men mest av alt en teateropplevelse til de ufødte barna.» Tuva Hennum er utdannet skuespiller og teaterpedagog ved blant annet Nordic Black Theatre og Kunsthøgskolen i Oslo. Hun uttrykker seg innen flere felt, blant annet film- og scenekunst hvor hun skriver manus og utarbeider regikonsept, og spiller selv i produksjonene. Tuva presenterer teaterforestillingen "ALLAYAH. Hvis ikke nå, Når?" som utforsker temaer som fattigdom og familiære relasjoner. Dette er en meget sterk forestilling.

SANAE YOSHIDA Pianist Sanae Yoshida. Yoshida er medlem av Ensemble Ernst, og hun er grunnlegger av Ensemble Temporum, et Oslo-basert ensemble for samtidsmusikk. Som medlem av Fragaria Vesca spilte hun inn kammerverk av David Monrad Johansen i 2015, på plateselskapet SIMAX. CD-en ble nominert til Spellemannsprisen i klassen klassisk musikk. Hun er kunstnerisk utviklingsstipendiat ved Norges musikkhøgskole/Program for kunstnerisk utviklingsarbeid, med prosjektet "Det mikrotonale pianoet - og den innstemte tolken". Hun satte dype spor på Fram i 2021. Hun fremførte komponist Magne Hegdals verk sammen med Elin Ugelvik og Håkon Austbø. Dette programmet blir en del av Ultima 2023.

KHALEDA FROAGH Khaleda Froagh, poet og forfatter. Hun har utgitt 16 bøker (poesi, roman, litterær forskning) Tidligere foreleser ved litteraturfakultetet ved Universitetet i Kabul. Hun var ansvarlig for de litterære programmene til Radio Afghanistan. Hun var redaktør for Sadaf (et kvartalsmagasin for afghanske kvinner)

ERLEND VIKEN Erlend Viken (født 1984) er en norsk folkemusiker og felespiller fra Oppdal bosatt på Nesodden. Hans første egne albumutgivelser var Duo fra 2009 og Ho venta på rock fra 2011, som begge ble gitt ut sammen med felespiller Aslak Brimi. For Duo vant de Folkelarmprisen i 2009 i klassen gammaldans/tradisjonalist. Han ga nylig ut platen "Fete Slåtta" som har mottatt god kritikk og en Spellemann-nominasjon.

ANDREAS RØYSUM ENSEMBLE Klarinettisten Andreas Røysum har vært en tydelig skikkelse i jazzlandskapet de siste par åra, ikke minst som initiativtaker og sjef for den motkulturelle og, må vi nesten få legge til for egen regning, fabelaktig flotte festivalen Motvind. Men også som utøver er Røysum høyt og lavt, i og utenfor landets grenser, i band som Miman, Nakama eller Marthe Lea Band, eller i samspill med fine folk som Axel Dörner og Kresten Osgood. Nå har han samlet ni av sine beste venner i Andreas Røysum Ensemble. Her møter fascinasjonen for asiatisk og afrikansk tradisjonsmusikk den skarpe brodden i frijazz og samtidsmusikkens utstrakte formsans. Vi snakker for all del ikke om en referansetung pastisj her, men et orkester som har en sans for og verdsetter de organiske elementene i musikken. I kveld slipper bandet plate. Det blir en fest med stor takhøyde og breie smil!

Festivalen er kuratert av Paal Nilssen-Love, Juliana Venter og Jørn Erik Ahlsen Alkanger. Tegnede illustrasjoner av Flaggspett av kunstner Elin T. Eriksen. Fram Kunstfest er støttet av Norsk Kulturråd, Viken Fylkeskommune, Nesodden Kommune.

Del med dine venner

bottom of page