Project Description

Bønner må kokes helt uavhengig av at du er sulten. De skulle jo vært lagt i bløt i går! Og hvem vet hva man har lyst til å lage i morgen?

Trikset er alltid å ha kokte bønner tilgjengelig, så kan du bruke når det passer. Du har ukens bønner i kjøleskapet, eller månedens bønne i fryseren.

BLØTING
Legg bønner i rikelig med vann, de sveller veldig. Minst 3 deler vann: for eks 500 g bønner, minst 1,5 liter vann. Så ligger de 12 til 24 timer. Skyll godt av før koking. Hvis du oppdager at du ikke får anledning til å koke dem nå, likevel, kan du sette dem i kjøleskap i vannet. Eller helle av vannet og legge dem i fryser.

Hurtigbløting : Hell kokende vann over bønnene og la dem stå og svelle. De er klare på … noen timer. Så kan de kokes videre. Men de er tyngre fordøyelig.

KOKING
Bønner blir ikke myke hvis du koker dem med salt! Men du kan ha i smaks-stoffer om du vil. Når de skal kokes, skylles de godt, og så heller du på vann til det dekker akkurat litt over, sett på lokket. Straks det koker opp, koker det over. Det er garantert. Derfor ha dem i en stor gryte, hvor de ikke rekker mer enn halvveis opp. Så er det plass til skum i begynnelsen. Det skal fjernes. Noen sier at det som er i skummet gir gass i magen … ikke vet jeg om det er sant. Skru ned på 1, og la det koke under lokk i ca. 1 time. De fleste er kokt på 1 time. Noen trenger 50 minutter, andre liker 1 time og et kvarter.
Jeg har forresten hørt at det er en fordel å ha karve i kokevannet – siden frøkrydder jo hindrer gass. Det må i så fall ligge i en beholder, slik man bruker til te. Kombutang skal også hindre gassdannelse.

OPPBEVARING: UKENS BØNNE
Når de er ferdig kokt, ta av lokket, la dem avkjøles så raskt som mulig, så har de lenger holdbarhet. Uten lokk går det fortest. Så over i kjøl. For større porsjoner er det best å helle av vannet, men ikke hell det vekk. La bønnene ligge uten lokk og avkjøles, og vannet står separat og avkjøles. Da blir bønnene raskt nok avkjølt. Når alt er kaldt, helles det sammen igjen. Nå kan det saltes litt, for bedre holdbarhet. Ikke salt for mye, det blir en gjennomsaltet smak som er ganske så kjedelig. Så går det inn i kjøleskap, med lokk over, og bønnene ligger i kokevannet. Og nå er de holdbare minst en uke. Når du da finner på noe med bønner, så bare fisker du ut den mengden du trenger, og starter matlagingen. Når de ligger i lake, kommer ikke oksygenet til, og de har mye lenger holdbarhet.

Jeg hører dypfryser? Ja, du kan fryse dem. Hvis du klarer å få ting ut av fryseren igjen. Jeg er flink til å fryse ned, men jeg får det aldri ut igjen. De blir liggende i kisten. Jeg har landet på det med kjøleskapet: Og der ligger de. Så fisker jeg opp noen bønner og improviserer over dem helt til de er spist. Så legger jeg neste bønnesort i bløt. Sånn svinger jeg meg videre fra bønne til bønne, rett til rett, fra påfunn og innfall til neste utprøving. Motto er: Alltid en bønne i kjøleskapet!

ELLER I FRYSER!
Jeg har kommet til nå, at jeg kan singel-fryse bønnene, hvis jeg ikke får brukt alt på en uke, og grave ut en neve når jeg vil lage mat. Når bønnene er kokt, legg dem utover en plate så de ligger løst. Vi vil ikke ha en stor klump. Frys dem. Når de er frosne, heller du dem i en plastpose. Nå kan du lettvint bruke akkurat det du vil ha hver gang du vil lage mat.