Project Description

Denne suppen er for de sultne! Den er full av næring, den varmer og styrker! Jeg fikk den første gangen en dag jeg var veldig sulten. Da jeg tok en skje i munnen fikk jeg tårer i øynene, – jeg fikk lyst til å gråte. Det er sant. Den var så myk og mild, så fyldig og trøstende. Jeg kjente med en gang har her var det mat, akkurat hva jeg trengte. Næring som ville renne inn i kroppen og gi masse krefter i mange timer. Jeg kan virkelig skjønne hvorfor fattige bønder spiste denne suppen. Dette er kraftfor, den er billig, og du kan mette mange uten mye arbeid. Og den holder lenge! Spis den langsomt, og tygg de myke kornene grundig. Røde bønner har mye fiber, som er bra for fordøyelsen, men som også kan gi noe gass, så spis med omhu og ikke alt for mye første gang, selv om det er vanskelig å stoppe. Suppen er ikke elegant på noen måte. Den er lyse-rødlig med brune korn. Det kan sikkert danderes opp til noe elegant, men er det så viktig? Det fine med suppen er at den er enkel. Du oppfatter den med en gang, du tar en skje i munnen – å så god. Du spiser en skje til – det samme skjer! Å, så godt. Slik fortsetter du til alt er skrapt ut av tallerkenen og du blir rolig og snill. Ja, du blir det. Vi lagde den på kokekurs og alle ble helt stille etterpå, vi bare satt med milde øyne, tilfredse.

VEL 10 LITER SUPPE

BLØTLEGG PÅ FORHÅND- MINST 8 TIMER FØR

400 g speltkorn tørrvekt (du kan også bruke nakenbygg, svedjerug)
1 liter vann til spelten.
1 kg røde bønner (tørrvekt) Du kan også bruke borlotti bønner, eller en mix. Borlottibønnene er mykere.
3 liter vann til bløting av bønnene – de sveller veldig mye.

KOK BØNNER OG SPELT i minst 2 timer Skyll bønnene og kok minst en time, gjerne to timer – så vidt dekket med vann. Jo lenger de koker, jo mer fordøyelige er de. Med lokk. På laveste varme når de har kokt skikkelig opp. Du kan gjerne tilsette en stilk kombu-tang, når de koker, det skal øke fordøyeligheten. Du må ha en stor gryte – bruk 10 litersgryten som skal bli full til slutt. Kok spelten i bløtevannet i en annen gryte (når jeg tenker på det – hvorfor ikke samme gryte?) Her skal du ikke kaste bløtevannet, det inneholder mye næring. Spelten kan koke like lenge – laveste varme med lokk. Den tåler fint 2-3 timer skal jeg si deg.

GRØNNSAKER oppi underveis
300 g økologiske løk – vekt ferdig renset stekes i olivenolje – ha oppi med bønnene mens de koker
300 g økologisk gulrot i småbiter – dumpes direkte oppi gryta
300 g stangselleri i småbiter – absolutt øko. Stangselleri er den grønnsaken med mest sprøyterester, så her må du kjøpe økologisk. Snitt i tynne skiver og ha direkte i gryten. Ikke ta med grønne blad, de er bare bitre. Stangsellerien gir mye god smak og er veldig viktig i denne suppen. Summen av disse 4: løk, gulrot, stangselleri og hvitløk – er den italienske grunnbasen i mange oppskrifter.
100 g renset. hvitløk, 2 hele vanlige hvitløk, eller ca 5 kinesisk hvitløk – mer lettvint.
2 dl olivenolje til steking av hvitløk – de skal flyte i olje. Hakk hvitløken og stek den i olivenolje helt til du ser en anelse brunt – og hell oppi gryta akkurat når de er ferdige. (se egen boks om steking av hvitløk)
20 gram kanel = hvor mange ss?
10 g muskat = hvor mange ss
1,5 dl rødvin = 1 melkeglass. Her har du sikkert noen rester i kjøleskapet?Mer vann? Er det for tørt? kanskje ha i opp til 1 liter vann under kokingen. Siste justering med vann gjør du når tomatene er oppi – til sammen opp til 4 liter.

TOMAT, chili og salt etter to timers koking
6 bokser tomat – 2,4 kg. Tomat hindrer bønner og grønnsaker å bli myke, så det må ikke koke med fra starten.
Chili – bruk hjemmelaget chilisaus eller pulver, så du har kontroll over mengden. Ikke for sterk! Bare et lite sting.
60 g havsalt = 4 ss ca
Vann: Juster med vann til den er passe fyldig- tykk. Opp til 3 liter vann kan gå med.
Nå kan du bruke stavmixer og kjøre suppen så den blir litt purert. Det skal fremdeles være biter. Men bare NOE purert, slik at bønnene tykner suppen. Du kan tenke ca halvparten skal pureres. Og så! Sjekker du vannmengden og smaker den til. Det skal ikke være GRØT! Det må være nok vann til at det blir en fyldig SUPPE. Med for lite vann blir den bare tung å spise. Med for mye vann blir den kjedelig. Men det vil du merke når du spiser den. Smak til med salt, og ha i mer krydder hvis det trengs. Den skal ikke være veldig sterk – den skal være rund, fyldig. Pesto gjør seg veldig i denne suppen. En skje i tallerkenen – det ser fint ut med det grønne, og den lille syren i sitron gjør seg.

PERSILLEPESTO VED SERVERING Denne er frisker enn klassisk basilicumpesto, og har en praktfull grønnfarge. Den trenger ikke nøtter. 1 spiseskje i hver tallerken – mmm. Kjør ingrediensene på food processor.
200 g persille – glattbladet ca 1 bunt. Hakk den opp først, ta med alt av stilker. De må først i småbiter, hvis ikke blir det gjerne lange fiber i pestoen.
1,5 ts havsalt = 8 gram
1 dl sitronsaft, nypresset, ca 1,5 sitron
2 fedd hvitløk 10 g
225 g parmesan
4 dl god olivenolje.