Project Description

Jeg har dilla på gul mat for tiden. Gult er idéenes, energiens og inspirasjonens farge. Det lyser opp på tallerkenen.

LEO KRITISERTE MIN BØNNEKARRI. Ærlig talt, Bente, den er for daff. Ok, sa jeg, lag et forslag til en bedre. Og det gjorde han. Jeg har konvertert til den. Den ble hentet av en indisk vegetarisk kokebok. Men – masse av ingrediensene hadde vi ikke, så dette er en modifisert versjon. Og etter det har jeg modifisert den igjen, siden jeg ikke kan la en oppskrift bli stående urørt. Og sikkert har du ikke alt, så det blir din versjon igjen.

EKSOTISKE SMAKER
Sennepsolje og sennepsfrø står sentralt. Javel, sier du, farvel til den oppskriften. Det får jeg ikke tak i på Kiwi. Men vent! Du kan lage noe veldig godt uten dette også. Ikke gå! Det er håp! Prinsippet er: masse krydder av indisk herkomst, kikerter og aprikos. Foruten kokosmelk. Til dette ris, og gjerne salat. Du kan lage den mildere eller villere. Når du først går inn i disse krydder-familiene, skjønner du etter hvert at alt kan byttes ut. Karri i seg selv vokser jo slett ikke på noen busk. Den vokser på 21 busker – det er en mix av masse krydder. Men det som gjør karri til karri er gulfargen i gurkemeie, og den sære smaken av bukkhornsfrø. Den er ikke god alene, det er derfor karri ble til. Og ikke tenk at Black Boy har en dårlig karri. Den er like god som alle andre, og den er ikke så veldig sterk. Har du ikke spisskummen, fenikkelfrø eller korianderfrø heller? Vel, da får du bruke litt mer karri.
Du må gå i innvandrerbutikker du for å få tak i sennepsolje. Den gir trøkk til smaken. Kjøp korianderfrø, spisskummen og fenikkelfrø med det samme. De er fine som supplement til karri.

HELE MENYEN:
Hvit eller upolert ris – for eksempel basmati.
Kikerter med aprikos.
Grønn blandet salat med farger i: appelsin, granateple, rødkål for eks.
Yoghurt med hakket dill og koriander oppi, litt sukker, litt salt, litt sitron. Eller en annen yoghurt / eller rømme blanding. Det kan være naturell for den saks skyld. Det er leskende og utfyller smaken.

KIKERTENE BLØTES EN ANNEN DAG.
Har du bløtet kikerter allerede? Gjør det nå, ta en hel pose, og kok dem i morgen. Gå videre med oppskriften en dag det kunne passe. Retten er nam nam med aprikos i. Den burde gå hjem hos mange. Hvis du bor alene, lag en gryte som om dere var 10, og så har du middag / lunsj / kvelds mange ganger. Det holder ca 10 dager hvis det blir raskt nedkjølt, så da blir det mange dager med fullverdig fastfood. Frys ned en del av det, så du ikke blir lei av den.
Dette er kanskje ikke verdens mest lettvinte oppskrift. Jeg lover – neste gang skal det være noe 5-minutters. Men til gjengjeld er det lett å lage en stor gryte. Dette er til 10 pers. Lag den størrelsen når du først er i gang, så har du for flere måltider.

HVORDAN LAGE GRYTEN:
400 g tørre kikerter– legg i bløt over natta, skyll godt, dekk så vidt med vann og kok i stor gryte under lokk en time og gjerne litt mer enn det. Det dobler i vekt, og blir til ca 800 g kokte. Mens de koker, kan du steke krydder.
4 dl = 1 boks økologisk kokosmelk. De er renere i smaken. Santa Maria har en veldig god. Åpne den og sett klar. Den skal brukes til å stoppe stekingen av krydderet i rette sekund:
1 dl sennepsolje – eller smør eller annen olje, men ikke olivenolje.
60 g ingefær – størrelse av et egg. Finhakkes.
2 ts karri
1 ss sennepsfrø
1 ts spisskummen –
1 ts fenikkelfrø
1 ts korianderfrø
Kjøp hele frø når du kjøper dette. Støt dem i morter, så får du mye mer smak.
Stek krydder i oljen og hold nesa over pannen og kjenn på duften. Ikke gå fra. Det må ikke svi! Men det må stekes nok til at aromaen mildnes og rundes av. Du kjenner en god lukt. Så heller du over kokosmelken og stopper stekingen.
300 g aprikoser. De økologiske er brune og smaker mye. De gule er svovlet, og gir en penere farge. Velg! Det skal hakkes i biter. Oppi kokosmelken med dem.
200 g rensede grønnsaker. For eks sellerirot gir mye smak, er søt og snill. I biter og oppi.
Nå er vel kikertene kokt, vel. Eller var de ferdig kokt da du startet med krydderet. Bland det inn. Du skal evt bruke litt av kokevannet til å spe med til slutt. Det skal bli saftig og sausete, men ikke suppete.
1 ss havsalt omtrent
2 ts sukker gjør seg i all hemmelighet.
100 g malte mandler kan du også ha oppi.
Du kan nå gå løs med chili og tilsette det du synes skal til for å spisse retten om du ønsker.
I orginialen skulle man drysse på garam masala rett før servering i tillegg.